'Media schieten ernstig tekort als hoeders van onze democratie.' Een gesprek met Ewald Engelen

'Media schieten ernstig tekort als hoeders van onze democratie.' Een gesprek met Ewald Engelen

User Photo
admin

1 month
5 Views
Share Report
Want to watch this again later?
Sign in to add this video to a playlist. Login
0 0
Category:
Description:

Ad Verbrugge in gesprek met Ewald Engelen, financieel geograaf, politicus en publicist, over het Nederlandse medialandschap. “We hebben opnieuw een moreel appèl nodig.”

De media worden gezamenlijk de vierde macht genoemd. Naast de bestuurlijke, wetgevende en rechtsprekende macht vormen zij een cruciale component van elke democratie die zijn naam verdient. Toch lijken de Nederlandse media hun taak in toenemende mate te verzaken, aldus hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen. “De machtsbalans is volledig geërodeerd, en dat zijn we normaal gaan vinden.”

Het valt onze media te verwijten, zegt Engelen, dat een herhaaldelijk op leugens betrapte premier toch verkozen wordt voor een vierde termijn. Met name laakt hij de context-loze, oppervlakkige berichtgeving die de traditionele media in het neoliberale tijdperk hebben omarmd. “Het merendeel van de Nederlanders is afhankelijk van incidentenjournalistiek voor zijn wereldbeeld,” constateert Engelen. “Wat we missen is een gedeelde feitenbasis.” Hoe de teloorgang van de controlerende macht de gehele democratie dreigt te ondermijnen zet Engelen uiteen in gesprek met Ad Verbrugge. “Ook wij aan de universiteit zijn onze ziel verloren.” Een kijkje in de fabriek van de instemming met Ewald Engelen.

Comments:

Comment
Up Next Autoplay
User Photo