Anne Frank


The Story of Anne Frank 
Op 5 mei 2014 werd door muziekvereniging “Kunst na Arbeid” uit Maassluis het traditionele bevrijdingsconcert in de Immanuelkerk verzorgd. Uitgevoerd werd o.a. “The Story of Anne Frank” van Otto M. Schwarz die hier wordt uitgevoerd. De dirigente is “Ellen van den Berg ” en de violiste “Saskia Vuik”. Een indrukwekkend werk wat nog eens duidelijk maakt hoeveel leed een oorlog ons brengt. Ook prachtige muziek en mooie beelden verzameld door “Marloes Scholte”. Dit mogen we nooit vergeten.July 22 1941. The girl next door is getting married. Anne Frank is leaning out of the window of her house in Amsterdam to get a good look at the bride and groom. It is the only time Anne Frank has ever been captured on film. At the time of her wedding, the bride lived on the second floor at Merwedeplein 39. The Frank family lived at number 37, also on the second floor. The Anne Frank House can offer you this film footage thanks to the cooperation of the couple.


The Anne Frank StoryBorn on June 12, 1929 as Annelies Marie Frank, in Weimar, Germany, Anne  has been noted as one of the most discussed  victems of the Holocaust. Why? Well, because she left behind something very important, that documented her life as a Jew who went into hiding, as so many others did; she left behind her personal diary.

In 1933, in Frankfurt, Germany, Adolf Hitlers Nazi party won the municipal council. Immediately following this win, antisemitic behavior was outwardly portrayed. Many Jews fled the place that year, including the Franks. Her father tried to stay behind then later moved to Amsterdam, to make better arrangement for his family. Fact: Over 300,000 Jews left Germany in the 6 years after Hitler won. And in May of 1940, the Nazi’s invaded the Netherlands and implemented laws that segregated the Jews from everyone else, like separate schools for Jewish kids, Jews not being allowed to own businesses anymore (Anne’s dad had to sell both of his business because of this).On her 13th birthday, June 12, 1942, Anne Frank received a diary. As a well-educated young girl, she began to write in it immediately and did so often. She recorded things like the restrictions that the Dutch Jews underwent, her missing her grandmother who had passed earlier that year, and not being able to go into the movie theaters (Anne loved movies and wanted to be an actress). A month later, her family received notice to go into hiding and they did; in an attic above one of her dad’s former businesses.


She and her family spent the next two years in hiding and, on August 4, 1944, they were discovered  and taken into the Westerbork concentration camp. They were separated and Anne and her sister Margot eventually ended up in Bergen-Belson, where they spent the next 6 to 7 months and then died in March, both within a couple days of each other. Now, a big thank you to Miep Giles, the woman who found the diary and published it in 1947. This diary was later translated into 67 languages and is one of the widest read books of all time. As you can guess, this life of hiding and going through the torture of being who you are must have been hell! Anyone who has experienced discrimination knows what it’s like.


Het Verhaal van Anne FrankAnnelies Marie Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main (Duitsland). In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam.  Haar vader, Otto, zet verschillende bedrijven op, maar wanneer Hitler ook in Nederland met de ‘Entjudung’ van het bedrijfsleven begint, laat hij in 1941 Frank Kleiman de zaak overnemen. In 1942 besluit het gezin onder te duiken in het kantoorpand waar Otto werkte. Ze leven daar samen met een ander gezin en een tandarts in het achterhuis.


Anne schrijft, om de tijd te doden, in haar dagboek. In 1944 worden ze ontdekt en gearresteerd door de Duitsers. Ze worden weggevoerd naar Duitsland, waar alleen Otto Frank het concentratiekamp overleeft. Hij krijgt na de bevrijding het dagboek van Anne in handen. Hij past enkele dingen aan en laat het aan een vriend lezen. Via via leest Jan Romein het dagboek en schrijft er een lovend artikel over in Het Parool. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen belangstelling voor het boek hebben en in 1947 komt de eerste druk van Het achterhuis uit. Het wordt uiteindelijk in 60 talen vertaald en er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht. Anne schrijft in haar boek dat ze journaliste en schrijfster wil worden en dat ze na de oorlog een boek wil uitbrengen met de titel ‘Het achterhuis’.


In 1957 wordt de ‘Anne Frank Stichting’ opgericht, die een documentatiecentrum en museum opricht aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam, het ‘achterhuis’. Naast Het achterhuis, zijn er verschillende boeken over Anne Frank uitgebracht: Weet je nog? Verhalen en sprookjes (1949); Verhalen rondom het achterhuis (1960) en De dagboeken van Anne Frank (1986).


Anne Frank, is met haar ouders en zus naar Amsterdam gevlucht. In 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in het boek. Ze verslaat haar belevenissen in de vorm van brieven die ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty, schrijft. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met haar familie, onderduiken. Ze betrekken het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader, Otto Frank, heeft gewerkt. Door middel van een boekenkast worden ze van de buitenwereld afgesloten. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de onderduikers moeten overdag muisstil zijn. Zo mag de wc niet doorgetrokken worden.


Na een week komt de familie Daans (hun werkelijke naam is Van Pels) bij hen inwonen. Vier maanden later volgt Pfeffer, een tandarts, die in werkelijkheid Albert Dussel heet. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig. Via de radio, die ze ‘s avonds beluisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo’n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Daans. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter Daans.


Een aantal mensen van het kantoor voorzien de onderduikers van eten en boeken. De echte namen van deze helpers zijn Anne niet bekend: meneer Kleiman is voor haar meneer Koophuis, meneer Kugler wordt Kraler genoemd. Dan zijn er nog de dames Miep Gies, die Miep van Santen wordt genoemd, en Bep Voskuijl, voor de onderduikers Elli Vossen.


Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en waneer de Russen dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar Bergen-Belsen? overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze beiden aan tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook opgepakt zijn en in Nederlandse kampen zijn ondergebracht, keren na de oorlog terug naar Amsterdam.Rest in Peace


Edith Frank: Stierf op 6 januari 1945 in Auschwitz aan de honger.
Margot Frank: Stierf in maart 1945 in Bergen-Belsen, aan Tyfus.
Anne Frank: Stierf enkele dagen na Margot in Bergen-Belsen, aan Tyfus.
Hermann van Pels: Werd vergast in Auschwitz, in 1944.
Auguste van Pels: Stierf in Theresiënstadt, in het voorjaar van 1945.
Peter van Pels: Stierf op 5 mei, 1945 in Mauthausen.
Frits Pfeffer: Stierf in november of december 1944, in Neuengamme.

Otto Frank: Overleefde het kamp Auschwitz.


Na de oorlog, in 1947


Na de oorlog in 1947 wilde Otto Anne’s laatste wens uit laten komen. Hij wilde het dagboek van Anne  laten publiceren. Miep Gies had de dagboeken en losse vellen van Anne bewaard. In 1947 werd het boek  uitgegeven als ‘Het Achterhuis’, in het begin viel het niet zo op, maar het werd een bestseller in vele  landen.  Anne Frank werd zo het  symbool van het leed in de Holocaust.


Over het Anne Frank Huis


Opekta/het magazijn

Op de begane grond, ligt het magazijn en dat bestaat uit drie gedeelten, vooraan de expeditie van de goederen, in het midden een ruimte met verschillende machines die producten malen en mengen en het achterte gedeelte om producten en specerijen te verpakken.


Het Achterhuis


Op 6 juli, 1942 gaat de familie Frank onderduiken in het pand achter de voorzijde. De vertrekken zijn klein, maar ze hebben het beter als de gemiddelde onderduiker, die het met een zolder of kelder moest stellen. De Frank’s kunnen de zolder gebruiken, de keuken, en twee kamertjes eronder, die verbonden zijn aan een badkamer. De onderste kamer niet, dat is een kantoor, dus ze moeten overdag muisstil zijn, om de indruk te wekken dat het Achterhuis leeg staat.


Het Museum en het ‘Anne Frank Huis’


Na de oorlog gaat het bedrijf door met het produceren van ‘Opekta’. Vanaf 1960 trekt het Achterhuis veel belangstelling. Mensen zijn geinteresseerd om de schuilplek te zien, en dat kan. De werkplek wordt omgetoverd tot ‘Het Anne Frank Huis’. Het is een klein museum. In 1960 bezoeken als 9000 mensen het Achterhuis. Tien jaar later zijn dat er al 180.000. Anno 2018, heeft het ‘Anne Frank Huis’ ook de omliggende panden als deel van het museum in beheer en komen er meer dan een miljoen bezoekers uit alle landen van de wereld  per jaar een bezoek brengen aan het museum.


Het Anne Frank Huis


Uniek onderdeel van het Anne Frank Huis is het pand Prinsengracht 263. Hier zat Anne samen met de andere onderduikers verborgen in het Achterhuis. De kamers in het Achterhuis zijn leeg, want de meubels zijn meteen na de arrestatie weggehaald. Wel zijn er documenten en voorwerpen van de acht onderduikers te zien.


Anne Frank Huis   Google MapGrotere kaart weergeven

De Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting stimuleert een breed internationaal publiek, met name jongeren, om na te denken over de wereld die het leven van Anne Frank heeft bepaald. Het gaat daarbij niet alleen om de destructieve kracht van antisemitisme, uitsluiting en vervolging, maar ook om het positieve dat mensen daar tegenover hebben gesteld.


Ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van het Anne Frank Huis is op 28 april 2010 het Achterhuis Online live gegaan. Op www.annefrank.org kunnen bezoekers wereldwijd de plek verkennen waar Anne Frank en de andere onderduikers verscholen zaten. Om continu wereldwijd aandacht te vragen voor het Achterhuis Online is de Anne Frank Stichting nu ook actief op de sociale netwerksite Facebook.


Facebook pagina Anne Frank Stichting


Met de Anne Frank pagina op Facebook houdt de Anne Frank Stichting mensen op de hoogte van nieuws en activiteiten rondom de stichting.


Anne Frank Qoutes“And finally I twist my heart round again, so that the bad is on the outside and the good is on the inside, and keep on trying to find a way of becoming what I would so like to be, and could be, if there weren’t any other people living in the world.”


“Boys will be boys. And even that wouldn’t matter if only we could prevent girls from being girls.”


“Everyone has inside of him a piece of good news. The good news is that you don’t know how great you can be! How much you can love! What you can accomplish! And what your potential is!”


“How true Daddy’s words were when he said: all children must look after their own upbringing. Parents can only give good advice or put them on the right paths, but the final forming of a person’s character lies in their own hands.”


“How wonderful it is that nobody need wait a single moment before starting to improve the world.”


“I don’t think of all the misery but of the beauty that still remains.”


“I keep my ideals, because in spite of everything I still believe that people are really good at heart.”


“How wonderful it is that nobody need wait a single moment before starting to improve the world.”“Think of all the beauty still left around you and be happy.”


“It’s really a wonder that I haven’t dropped all my ideals, because they
seem so absurd and impossible to carry out. Yet I keep them, because in
spite of everything I still believe that people are really good at
heart.”


“Because paper has more patience than people. ”


“Parents can only give good advice or put them on the right paths, but
the final forming of a person’s character lies in their own hands.”


“The best remedy for those who are afraid, lonely or unhappy is to go
outside, somewhere where they can be quite alone with the heavens,
nature and God. Because only then does one feel that all is as it should
be and that God wishes to see people happy, amidst the simple beauty of
nature. As longs as this exists, and it certainly always will, I know
that then there will always be comfort for every sorrow, whatever the
circumstances may be. And I firmly believe that nature brings solace in
all troubles.”


“I don’t think of all the misery, but of the beauty that still remains.”


“No one has ever become poor by giving.”


“I don’t want to have lived in vain most people. I want to be useful or
bring enjoyment to all people, even those I’ve never met. I want to go
on living even after my death!”


“Whoever is happy will make others happy.”


“In the long run, the sharpest weapon of all is a kind and gentle spirit.”


“Where there’s hope, there’s life. It fills us with fresh courage and makes us strong again.”


“We all live with the objective of being happy; our lives are all different and yet the same.”


“Human greatness does not lie in wealth or power, but in character and
goodness. People are just people, and all people have faults and
shortcomings, but all of us are born with a basic goodness.”


“Look at how a single candle can both defy and define the darkness.”


“Although I’m only fourteen, I know quite well what I want, I know who
is right and who is wrong. I have my opinions, my own ideas and
principles, and although it may sound pretty mad from an adolescent, I
feel more of a person than a child, I feel quite indepedent of anyone.”


“Women should be respected as well! Generally speaking, men are held in
great esteem in all parts of the world, so why shouldn’t women have
their share? Soldiers and war heroes are honored and commemorated,
explorers are granted immortal fame, martyrs are revered, but how many
people look upon women too as soldiers?…Women, who struggle and suffer
pain to ensure the continuation of the human race, make much tougher
and more courageous soldiers than all those big-mouthed freedom-fighting
heroes put together!”


“People can tell you to keep your mouth shut, but that doesn’t stop you from having your own opinion.”


“Those who have courage and faith shall never perish in misery”


“Memories mean more to me than dresses.”


“In spite of everything, I still believe that people are really good at heart.”


“Earning happiness means doing good and working, not speculating and
being lazy. Laziness may look inviting, but only work gives you true
satisfaction.”


“There’s only one rule you need to remember: laugh at everything and
foget everybody else! It sound egotistical, but it’s actually the only
cure for those suffering from self-pity.”


“Anyhow, I’ve learned one thing now. You only really get to know people
when you’ve had a jolly good row with them. Then and then only can you
judge their true characters!”


“I can shake off everything as I write; my sorrows disappear, my courage is reborn.”


“I imagine … leaving to Switzerland. Dad and I sleep in one room, while a litlle room soon will be available for me to meet my friends.”


“Everyone has inside of him a piece of good news. The good news is that
you don’t know how great you can be! How much you can love! What you can
accomplish! And what your potential is!”


“It’s difficult in times like these: ideals, dreams and cherished hopes
rise within us, only to be crushed by grim reality. It’s a wonder I
haven’t abandoned all my ideals, they seem so absurd and impractical.
Yet I cling to them because I still believe, in spite of everything,
that people are truly good at heart.”


“In the long run, the sharpest weapon of all is a kind and gentle spirit”


“It’s difficult in times like these: ideals, dreams and cherished hopes
rise within us, only to be crushed by grim reality. It’s a wonder I
haven’t abandoned all my ideals, they seem so absurd and impractical.
Yet I cling to them because I still believe, in spite of everything,
that people are truly good at heart.”


‘I’ve asked myself again and again whether it wouldn’t have been better
if we hadn’t gone into hiding, if we were dead now and didn’t have to go
through this misery, especially so that the others could be spared the
burden. But we all shrink from this thought. We still love life, we
haven’t yet forgotten the voice of nature, and we keep hoping, hoping
for…everything.’  Anne Frank at age 11, 1941


“The weak die out and the strong will survive, and will live on forever”


“Ever since I was a little girl and could barely talk, the word ‘why’
has lived and grown along with me. It’s a well-known fact that children
ask questions about anything and everything, since almost everything is
new to them. That is especially true of me, and not just as a child.
Even when I was older, I couldn’t stop asking questions.
I have to admit that it can be annoying sometimes, but I comfort myself
with the thought that “You won’t know until you ask,” though by now I’ve
asked so much that they ought to have made me a professor.
When I got older, I noticed that not all questions can be asked and that
many whys can never be answered. As a result, I tried to work things
out for myself by mulling over my own questions. And I came to the
important discovery that questions which you either can’t or shouldn’t
ask in public, or questions which you can’t put into words, can easily
be solved in your own head. So the word ‘why’ not only taught me to ask,
but also to think. And thinking has never hurt anyone. On the contrary,
it does us all a world of good.”


“I have one outstanding trait in my character, which must strike anyone
who knows me for any length of time, and that is my knowledge of myself.
I can watch myself and my actions, just an outsider. The Anne of every
day I can face entirely without prejudice, without making excuses for
her, and watch what’s good and what’s bad about her. This
‘self-consciousness’ haunts me, and every time I open my mouth I know as
soon as I’ve spoken whether ‘that ought to have been different’ or
‘that was right as it was.’ There are so many things about myself that I
condemn; I couldn’t begin to name them all. I understand more and more
how true Daddy’s words were when he said: ‘All children must look after
their own upbringing.’ Parents can only give good advice or put them on
the right paths, but the final forming of a person’s character lies in
their own hands.”


“I believe that even bad people are truly good at heart.”


“How noble and good everyone could be if, every evening before falling
asleep, they were to recall to their minds the events of the whole day
and consider exactly what has been good and bad. Then without realizing
it, you try to improve yourself at the start of each new day.”


“Laziness may appear attractive, but work gives satisfaction.”


“I don’t have much in the way of money or worldly possessions, I’m not
beautiful, intelligent or clever, but I’m happy, and I intend to stay
that way! I was born happy, I love people, I have a trusting nature, and
I’d everyone else to be happy too. ”


“As long as this exists, this sunshine and this cloudless sky, and as long as I can enjoy it, how can I be sad?”


“And finally I twist my heart round again, so that the bad is on the
outside and the good is on the inside, and keep on trying to find a way
of becoming what I would so to be, and could be, if there weren’t any
other people living in the world.”


“A quiet conscience makes one strong!”


“Boys will be boys. And even that wouldn’t matter if only we could prevent girls from being girls.”


“People who have a religion should be glad, for not everyone has the gift of believing in heavenly things.”


“Don’t condemn me, remember rather that sometimes I, too, can reach the bursting point.”


“Sometimes I believe that God wants to try me, both now and later on; I
must become good through my own efforts, without examples and without
good advice.”


“How lovely to think that no one need wait a moment, we can start now,
start slowly changing the world! How lovely that everyone, great and
small, can make their contribution toward introducing justice
straightaway… And you can always, always give something, even if it is
only kindness!”


“It’s difficult in times like these: ideals, dreams and cherished hopes
rise within us, only to be crushed by grim reality. It’s a wonder I
haven’t abandoned all my ideals, they seem so absurd and impractical.
Yet I cling to them because I still believe, in spite of everything,
that people are truly good at heart.”


“It’s really a wonder that I haven’t dropped all my ideals, because they
seem so absurd and impossible to carry out. Yet I keep them, because in
spite of everything, I still believe that people are really good at
heart.”

Anne Frank,   21 July 1944


“I wish to go on living even after my death.”


“I know what I want, I have a goal, an opinion, I have a religion and
love. Let me be myself and then I am satisfied. I know that I’m a woman,
a woman with inward strength and plenty of courage.”


“If we bear all this suffering and if there are still Jews left, when it
is over, then Jews, instead of being doomed, will be held up as an
example.”


Anne Frank

“In spite of everything I still believe that people are really good at
heart. I simply can’t build up my hopes on a foundation consisting of
confusion, misery and death.”


“The question is very understandable, but no one has found a
satisfactory answer to it so far. Yes, why do they make still more
gigantic planes, still heavier bombs and, at the same time,
prefabricated houses for reconstruction? Why should millions be spent
daily on the war and yet there’s not a penny available for medical
services, artists, or for poor people?


“Why do some people have to starve, while there are surpluses rotting in other parts of the world? Oh,why are people so crazy?”“There’s something happening everyday, but I’m too tired and lazy to write it all down.”


“I want to go on living even after my death! And therefore I am grateful
to G-d for this gift, this possibility of developing myself and of
writing, of expressing all that is in me. I can shake off everything if I
write; my sorrows disappear; my courage is reborn. But, and that is the
great question, will I ever be able to write anything great, will I
ever become a journalist or a writer?”


“A voice within me is sobbing, “You see that’s what’s become of you.
You’re surrounded by negative opinions, dismayed looks and mocking
faces, people who dis you, and all because you don’t listen to the
advice of your own better half.” Believe me, I’d to listen, but it
doesn’t work, because if I’m quiet and serious, everyone thinks I’m
putting on a new act and I have to save myself with a joke, and then I’m
not even talking about my own family, who assume I must be sick, stuff
me with aspirins and setatives, feel my neck and forehead to see if I
have a temperature, ask about my bowel movements and berate me for being
in a bad mood, until I just can’t keep it up anymore, because when
everybody starts hovering over me, I get cross, then sad, an finally end
up turning my heart inside out, the bad part on the outside and the
good part on the inside, and keep trying to find a way to become what
I’d to be and what I could be if . . . if only there were no other
people in the world.

Yours,  Anne M. Frank.


“Sympathy, Love, Fortune… We all have these qualities but still tend to not use them!”


“I live in a crazy time.”


“I must uphold my ideals, for perhaps the time will come when I shall be able to carry them out.”


“Think of all the beauty still left around you and be happy.”


“We all live with the objective of being happy; our lives are all different and yet the same.”


“Who would ever think that so much went on in the soul of a young girl?”“Whoever is happy will make others happy too.”


“I simply can’t build my hopes on a foundation of confusion, misery and death… I think… peace and tranquillity will return again.”


“I soothe my conscience now with the thought that it is better for hard words to be on paper than that Mummy should carry them in her heart.”


“If I read a book that impresses me, I have to take myself firmly by the hand, before I mix with other people; otherwise they would think my mind rather queer.”


“In spite of everything I still believe that people are really good at heart. I simply can’t build up my hopes on a foundation consisting of confusion, misery and death.”“It’s really a wonder that I haven’t dropped all my ideals, because they seem so absurd and impossible to carry out. Yet I keep them, because in spite of everything I still believe that people are really good at heart.”


“No one has ever become poor by giving.


“Parents can only give good advice or put them on the right paths, but the final forming of a person’s character lies in heir own hands.”


“The best remedy for those who are afraid, lonely or unhappy is to go outside, somewhere where they can be quiet, alone with he heavens, nature and God. Because only then does one feel that all is as it should be.”


“The final forming of a person’s character lies in their own hands.”


“I must uphold my ideals, for perhaps the time will come when I shall be able to carry them out.”


“In spite of everything I still believe that people are really good at heart. I simply can’t build up my hopes on a foundation consisting of confusion, misery and death.”


“I have one outstanding trait in my character, which must strike anyone
who knows me for any length of time, and that is my knowledge of
myself. I can watch myself and my actions, just like an outsider. The
Anne of every day I can face entirely without prejudice, without making
excuses for her, and watch what’s good and what’s bad about her. This
‘self-consciousness’ haunts me, and every time I open my mouth I know
as soon as I’ve spoken whether ‘that ought to have been different’ or
‘that was right as it was.’ There are so many things about myself that I
condemn; I couldn’t begin to name them all. I understand more and more
how true Daddy’s words were when he said: ‘All children must look
after their own upbringing.’ Parents can only give good advice or put
them on the right paths, but the final forming of a person’s character
lies in their own hands.”


“Although I’m only fourteen, I know quite well what I want; I know who is right and who is wrong. I have my opinions, my own ideas and principles, and although it may sound pretty mad from an adolescent, I feel more of a person than a child, I feel quite independent of anyone”


“The reason for my starting a diary is that I have no real friend.”


“This week I’ve been reading a lot and doing little work. That’s the way things ought to be. That’s surely the road to success.”


“Who would ever think that so much went on in the soul of a young girl?”


“I have always been the dunce, the never-do-well of the family, I’ve always have to pay double for my deeds, first with the scolding and then again because of the way my feelings are hurt.”


“I can shake off everything as I write; my sorrows disappear, my courage is reborn.”


“If I don’t have the talent to write books or newspaper articles, I can always write for myself. But I want to achieve more than that. I can’t imagine living like Mother, Mrs. van Daan and all the women who go about their work and are then forgotten. I need to have something besides a husband and children to devote myself to!”


“I finally realized that I must do my schoolwork to keep from being ignorant, to get on in life, to become a journalist, because that’s what I want! I know I can write …, but it remains to be seen whether I really have talent …”


“But feelings can’t be ignored, no matter how unjust or ungrateful they seem
Memories mean more to me than dresses.”


“I’m currently in the middle of a depression. I couldn’t really tell you what set it off, but I think it stems from my cowardice, which confronts me at every turn.”


“I get cross, then sad, and finally end up turning my heart inside out, and keep trying to find a way to become what I’d like to be and what I could be if….if only there were no other people in the world.”


“I have made up my mind now to lead a different life from other girls and, later on, different from ordinary housewives.”


“Our many Jewish friends and acquaintances are being taken away in droves. The Gestapo is treating them very roughly and transporting them in cattle cars to Westerbork, the big camp in Drenthe to which they’re sending all the Jews….If it’s that bad in Holland, what must it be like in those faraway and uncivilized places where the Germans are sending them? We assume that most of them are being murdered. The English radio says they’re being gassed.”

Anne Frank – October 9, 1942


“Have you ever heard the term ‘hostages’? That’s the latest punishment for saboteurs. It’s the most horrible thing you can imagine. Leading citizens–innocent people–are taken prisoner to await their execution. If the Gestapo can’t find the saboteur, they simply grab five hostages and line them up against the wall. You read the announcements of their death in the paper, where they’re referred to as ‘fatal accidents.”

Anne Frank – October 9, 1942


“All college students are being asked to sign an official statement to the effect that they ‘sympathize with the Germans and approve of the New Order.” Eighty percent have decided to obey the dictates of their conscience, but the penalty will be severe. Any student refusing to sign will be sent to a German labor camp.”

Anne Frank – May 18, 1943


“Mr. Bolkestein, the Cabinet Minister, speaking on the Dutch broadcast from London, said that after the war a collection would be made of diaries and letters dealing with the war. Of course, everyone pounced on my diary.”

Anne Frank – March 29, 1944


“When I write, I can shake off all my cares.”

Anne Frank – April 5, 1944


“I’ve reached the point where I hardly care whether I live or die. The world will keep on turning without me, and I can’t do anything to change events anyway. I’ll just let matters take their course and concentrate on studying and hope that everything will be all right in the end.”

Anne Frank – February 3, 1944


“but the minute I was alone I knew I was going to cry my eyes out. I slid to the floor in my nightgown and began by saying my prayers, very fervently. Then I drew my knees to my chest, lay my head on my arms and cried, all huddled up on the bare floor. A loud sob brought me back down to earth…”

Anne Frank – April 5, 1944“Fine specimens of humanity, those Germans, and to think I’m actually one of them! No, that’s not true, Hitler took away our nationality long ago. And besides, there are no greater enemies on earth than the Germans and Jews.”

Anne Frank – October 9, 1942


“It’s a wonder I haven’t abandoned all my ideals, they seem so absurd and impractical. Yet I cling to them because I still believe, in spite of everything, that people are truly good at heart.


“It’s utterly impossible for me to build my life on a foundation of chaos, suffering and death. I see the world being slowly transformed into a wilderness, I hear the approaching thunder that, one day, will destroy us too, I feel the suffering of millions. And yet, when I look up at the sky, I somehow feel that everything will change for the better, that this cruelty too shall end, that peace and tranquility will return once more”

Anne Frank – July 15, 1944


Anne Frank on Pinterest